13.7.2016

Tasapainon etsiminen alkaa

Syytä veritulppaani ei oikein vieläkään täysin tiedetä, mutta yksi vahva kandidaatti on Femilar-valmiste.  Ohjeessa lukee kisankokoisille kirjaimilla, että niitä EI SAA käyttää, jos on tai ollut aikaisemmin veritulppa. Siihen loppu niiden käyttö kuten kaikkien muidenkin ehkäisypillereiden käyttö. Ennen kuin aloittaa minkään ehkäisyvalmisteen käytön, kannattaa itse lukea ohjeet vaikka lääkärille olisikin tuonut esille aikaisemmat sairaudet ja vaivat.

Ennen kotiutumista mulle opetettiin kädestä pitäen kuinka napapiikki laitetaan. Onneksi työvuorossa oli rempseä, mutta samalla erittäin kannustava sairaanhoitaja. Ennen maanantaita, en ole pystynyt ottamaan itseltäni edes verensokerinäytettä. Olin saanut tehdä henkistä työtä jo ennakkoon ja mielessä käynyt useamman kerran lävitse mitä tehdään missäkin vaiheessa sekä katsonut miten piikki annetaan. Osasin siis odottaa tuota hetkeä. Henkinen työ oli kannattanut, sillä vaikka pientä epäröintiä oli työntää piikki ihon alle, niin käsi kuitenkin totteli.

LÄÄKITYS

Alkuvaiheessa otan 12 h välein napapiikin, joka tehostaa Marevanin vaikutusta estääkeen nykyisten tukkoksien laajentumisen ja uusien syntymistä, mutta ei siis liota nykyisiä pois. Keho hajottaa tukokset ja siihen menee sen aika minkä keho siihen tarvitsee. Ja mulla oli / on laajat tukokset molemmin puolin. Keholla menee lienee jonkun aikaa hajoittaa ne täysin.

Napapiikin lisäksi mulla on käytössä siis Marevan-hoito vähintäänkin seuraavan kolmen kuukauden ajan sekä Somac suojaamaan vatsaa. Molempia otetaan vain kerran päivässä. Marevanille säädelleen INR-arvoa. INR-arvo kertoo veren hyytymiskyvyn. Tavoitetaso on 2-3, tällä hetkellä oma INR-arvo on alle kahden, jolloin tukosvaara on suurempi. Jos INR-arvon on yli kolme, verenvuodon vaara kasvaa.  Itse ajattelen, ettei tämä ole sen oudompaa kuin diabeetikoilla verensokerin tasapaino.

Marevan lääkeannos määrätään viikon kokonaisannoksina, joka jaetaan mahdollisimman tasaisesti viikon päiville. Määrättyä viikkoannostusta toteutetaan seuraavaan INR-mittaukseen. Lääkeannos otetaan joka päivä samaan aikaan tyhjään tai täyteen vatsaan.

RUOKAVALIO

Marevanin käytöstä on, etenkin vanhempi sukupolvi, on saanut ohjeet välttää tai jopa poistaa ruokavaliostaan vihreät kasvikset, jotka sisältävät k-vitamiinia. (K-vitamiini, joka heikentää lääkkeen tehoa, on yksi tärkeimmistä tekijöistä monimutkaisen veren hyytymisen tapahtumaketjussa.)

Onneksi tutkimustyötä tehdään ja nykyisin ohje on syödä normaalisti. Mitään ruoka-ainetta ei tarvitse poistaa kokonaan ruokavaliosta tai vältellä. Tärkeintä on syödä monipuolisesti ja terveellisesti.

Marevan-hoidossa haetaan tasapainoa ravinnosta saatavan k-vitamiinin ja lääkkeen vaikutuksen välillä. Hyytymistasapainon ja luuston kunnon vuoksi on välttämätöntä, että K-vitamiinia saadaan kohtuullisen runsaasti ja tasaisesti päivittäin.

Marevan-potilaana mun ei tarvitse vähentää kasvisten syömistä, koska se heikentäisi ruokavalioni ravitsemuksellista laatua. Tarkoituksena on tulla löytämään omaan (terveelliseen) ruokavaliooni sopiva lääkemäärä. Eli normaali lautasmalli, jossa on puolet kasviksia, ¼ proteiinia ja ¼ hiilaria, toimii edelleen. Kasvisruokailusta mun ei tarvitse luopua eikä olla huolissaan Marevan-hoidon vuoksi.

Hyvän hoitotasapainon edellytykset. HUOM! Lista ei ole kaiken kattava:

 • Syö joka päivä terveellisesti sekä monipuolisesti ja runsaasti kasviksia.
 • Nauti tummanvihreitä lehtikasviksia pieniä määriä kerrallaan tai osana muuta ruokaa.
  • runsaasti k-vitamiini sisältäviä kasviksia ovat lehtikaali, ruusukaali, pinaatti ja nokkonen
  • Pinaattikeiton tai  pinaattilettujen sisältämä k-vitamiinin määrä on niin pieni, joten näiden nauttiminen ei yleensä vaikuta hoitotasapainoon.
  • Tärkeää on pitää tummanvihreiden lehtikasviksien päivittäiset määrät samana tasapainon saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi.
 • Inkivääriä voi käyttää osana ruokaa esim raastettuna.
 • Basilikaa, tilliä, persiljaa ja ruohosipulia maustamaan ruokaa.
 • Marjoja n 2dl per päivä,  paitsi tyrnimarjoja 1dl per päivä.
 • Käytä rypsiöljyä näkyvästi esim salaatissa (sisältää mm. k-vitamiinia ja omega3 -rasvahappoja)

 • Käytä alkoholia vain satunnaisesti ja pieniä (1-2 annosta) kerrallaan.
 • Vältä vitamiinivalmisteita, joissa on C-vitamiinia yli 100mg.
 • Vältä luontaistuotteita kuten esim. goji, tyrni-, ja inkiväärivalmisteita, omega3-rasvahappoja ("kalanmaksaöljy"), punariisiä, valkosipuliuutetta, ginsengiä.

 • Älä käytä vitamiinivalmistetta, jossa on K-vitamiinia.
 • Älä juo greippimehua tai suuria määriä (yli puoli litraa per vuorokausi) karpalomehua.
 • Älä käytä asetyylisalisyylihappoa (mm. Asperin, Disperin).
 • Älä käytä tulehduskipulääkkeitä kuten ibuprofeenia.
 • Älä käytä mahahapon eritystä vähentävää omepratsolia (mm Losec).
 • Älä käytä sennauutetta (Agiolax-rakeet).

Aktiivinen laihduttaminen vaikuttaa k-vitamiinin saantiin että Marevanin imeytymiseen.

* lähteenä on käytetty Suomen Sydänliitto ry:n Marevan hoito-opasta sekä saamiani ohjeita sydänhoitajalta

2 kommenttia:

 1. Marevan vähintään 6kk kun keuhkoembolia. Tämä jos selvä altistava tekijä eikä pysyvää tukosaltiutta. Katso käypä hoito suositus jos joku yrittää lopettaa sen 3 kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmen kuukauden päästä on kontrollikäynti, jolloin kandin mukaan saatetaan vaihtaa lääkitys toiseen.

   Poista

Kaikki voivat lähettää kommentin, mutta ne näkyvät vasta minun tarkistuksen jälkeen.

Kommenttien valvonnan avulla näen kaikki tulleet kommentit eikä kommentti jää huomaamatta :)