25.1.2012

Kuinka kauan sinulta menee aikaa 10 vapaauinnin käsivetoon?


Eilinen treeni oli erittäin onnistunut. Ennen spindeä ehdin mainiosti kiusaamaan ennestään kipeitä jalkoja. Jalkaprässi tuntui erityisen "makoisalta" reisissä. Kipeät jalat pakottivat tekemään liikkeet hitaasti ja keskittyen, joka taas auttoi keskittymään takareisien aktivointiin. Spindetunnista tuli VK-treeni, jonka jälkeen kevyttä juoksua juoksumatolla. Erinomaisen treenin jälkeen lempeä infrapunasaunan lämpö kruunasi päivän treenit.

Illalla otin esille uusimman triathlonlehden ja valtasin olohuoneen lattian. Huomaamatta lukiessani lehteä sain venyteltyä. Lehdessä oli lyhyt, mutta mielenkiintoinen artikkeli uintitekniikasta. Viimeisen 1½ vuoden aikana olen saanut paljon kommenttia tekniikastani. Kädet pyörivät koko ajan. Artikkelin perusteella tekniikkani ei välttämättä olekaan aivan niin hakoteillä kuin olen ymmärtänyt. Kyynärpääni tipahtaa, käsivedolla voisi päästä pidemmälle ja voiman puolella on puutetta, koska vauhti ei päätä huimaa.

Artikkelissa puhuttiin käsivetojen pituudesta ja määrästä. Ihanteellinen käsivetojen määrä olisi 65-74 käsivetoa per minuutti (spm), jolloin uinnissa olisi hyvä rytmi ja luonnollisesti sopisi avovesiuintiin. Artikkelin perusteella avovesiuinnissa käsivetojen määrästä olisi hyötyä mm aallokoissa ja päästessä eroon vanavedessä uivista kanssauimareista.

Luku saadaan laskemalla kuinka kauan kestää ottaa 10 käsivetoa (laske molemmat kädet). Jaa 600:lla. Eli jos aikaa kuluu 10 sek 10 käsivetoon, 600/10= 60 spm. Huippu triathlonisteilla luku on 90 spm. Asiaa voi hyvin verrata pyöräilyn kampikierroksien lukumäärää.

Toinen asia, joka kiinnitti huomion. Keskittymällä ainoastaan käsivetojen pituuteen ei välttämättä saada parasta mahdollista hyötyä, jos sen kustannuksella katoaa käsivedoista rytmi ja määrä. Itse olen hiukan sitä mieltä, että triathlonissa on toki etua täydellisestä uintitekniikasta, mutta uinnin osuus on kuitenkin melko pieni verrattuna pyöräilyyn ja juoksuun.

Kolmas itselleni tärkeä asia oli tekniikkaharjoittelun määrä, jolla on selkeä yhteys edelliseen kohtaan. Tekniikkaharjoittelua ei tule väheksyä tai poistaa. Mutta olisiko mahdollista, että teknikkoharjoittelun sisällyttäminen jokaisen uintitreenin alku-ja loppuverraan olisi riittävä? Eihän verryttelyn tarvitse olla vain pulikoimista ja kellumista. Ei edes loppuverran. Muun osan harjoituksessa keskittyisi joko kestävyys- tai voimaharjoitteluun. Kevyinä viikkoina uintitreeni voisi olla painottunut enemmän tekniikkaan kuin muihin osa-alueisiin.

Neljänneksi, perhosuinti vahvistaa vapaauintia 
:). Tulen siis ottamaan perhosuintia mukaan harjoituksiin sekauinnin merkeissä, varsinkin voimaharjoituksiin. Lisää vaihtelua uintitreeneihin ja samalla ylläpidän muiden uintilajien tekniikkaa.

1 kommentti:

  1. Hei Päivi!
    Laitoit pientä vinkkausta Ninnin Energianurkkauksen sivuille, että kaverillasi olisi maantiepyörä kaupan!

    Minulla ei tosiaan ole vielä minkäänlaista pyörää (saati kokemusta triathlonkisoihin sopivista pyöristä) ja vasta mietiskelen minkälainen pyörä ois miulle sopiva, sitä tässä nyt selvittelen. Mitä nyt olen tutkinut maantiepyörän ja cyclocrossin eroja niin tällä hetkellä kyllä vaikuttaisi että tuo cc ois monipuolisempi, mutta en ole vielä poissulkenut maantiepyöränkään mahdollisuutta! Joten mielellään kuulisin asiasta enemmän! ;)

    Kiva blogi sinullakin!

    t. Hanne

    VastaaPoista

Kaikki voivat lähettää kommentin, mutta ne näkyvät vasta minun tarkistuksen jälkeen.

Kommenttien valvonnan avulla näen kaikki tulleet kommentit eikä kommentti jää huomaamatta :)