23.11.2011

Ruokapäiväkirja, 3.päivä


Muutaman kerran aikaisemmin olen pitänyt ruokapäiväkirjaa; ensimmäisen kerran pudottaessani painoani painonvartijoissa.  Tulos oli huikea. Toisella kerralla otin käyttöön netistä löytyvän kalorilaskurin, jotta oppisin syömään oikeanlaista ruokaa tarpeeksi liikuntamääriin nähden. Jälleen tuli tulosta. Kuitenkin vuosi sitten jätin ruokapäiväkirjan käytön pois – laiskuuttani.  Keväällä yritin uudelleen. Taas jätin sen muutaman päivän jälkeen. 

Nyt tarve tuli uudelleen kahdesta syystä: selvittääkseni viljatuotteiden, varsinkin kauran yhteyden vatsaoireisiin treenatessa kovemmilla sykkeillä. Toinen syy on se tosi seikka, että vuoden aikana on kiloja tullut liikaa. 

Itselläni ruokapäiväkirja auttaa miettimään tarkemmin mitä syön ja kuinka paljon. Kaikkea kun ei jaksa eikä halua merkata puoli julkisesti muiden luettavaksi. Kolmannen päivän puoli välissä huomaan, että ilman päiväkirjaa söisin juuri nyt jotain. Saatan siis saada painoni laskemaan alaspäin. Päiväkirjan kautta voin todeta, että olen syönyt aivan tarpeeksi ja järkevästi. En tarvitse enempää energiaa juuri nyt vaikka vatsa koettaa kertoa muuta. Mahalaukku on kasvanut. Ei hyvä!

Kiinnittäessäni tarkempaa huomiota varsinkin viljatuotteisiin, niin samalla luonnollisesti kiinnitä tarkempaa huomiota mistä kerääntyvät proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat. Ja saanko niitä tarpeeksi. Kolmen päivän aikana en ole syönyt pastaa, perunaa tai riisiä enkä leipää paria siivua enempää. Kuitenkin hyvää hiilihydraattia kerääntyy perusruuasta n. 40 %, rasvaa vähän ylitse 20 % ja loput proteiinia.  Rasvan osuus kasvaa tuosta heti, jos syön pähkinöitä;).  Jos ei retkahtaisi mussuttamiseen, karkkien syömiseen ja tunnesyömiseen, niin perusruokailuni tuntuu olevan kohdallaan. 

Eilisestä vatsan turvotus on laskenut eikä se kierrä samalla tavalla, mutta eilen juostessa oli ilkeää tunnetta, varsinkin juostessa kovempia vetoja. Uidessa ei ollut mitään tuntemuksia. Tosin eilen uintitreeni oli melko leppoinen pitkien lepojen vuoksi.  Kolme päivää ei ole vielä kattava ajanjakso kertomaan mistä vaivat johtuvat. Lisäksi vaivojen helpotettuja olen suunnitellut testaavani ruoka-ainetta kerrallaan kovan treenin alla: kauraleipä, pasta ja normaali maito.  Tähän mennessä tiedän, että vatsani on turvonnut samalla tavalla mm Ruotsinlaivalla, Tampereella kisapäivää edeltävänä iltana sekä viime viikolla juuri ennen treenejä. Kaikkina noina kertoina olen syönyt vaaleaa leipää, pastaa ja/tai laktoosipitoisia ruokia/juomia. Toki minulla saattaa ole ns. stressivatsa.

1 kommentti:

  1. Mä oon huomannut ihan saman: turhat syömiset jää pois, kun niitä ei jaksais ruveta merkkaamaan ylös ja sit, kun näkee syöneensä tarpeeksi niin ei tulekaan nälkä, vaikka muuten saattais tulla.
    Perusruokailu on mullakin kunnossa, mutta paino ei pysy kurissa liian retkahtelun takia.
    Mäkin tilasin lauantaina tekstarin verran laskuria, kun halusin tarkistaa, missä menee metsään :)

    VastaaPoista

Kaikki voivat lähettää kommentin, mutta ne näkyvät vasta minun tarkistuksen jälkeen.

Kommenttien valvonnan avulla näen kaikki tulleet kommentit eikä kommentti jää huomaamatta :)