21.8.2013

Urheilijan pakaraperäinen iskiasoireyhtymä

Kolmen päivän sairasloma ei helpottanut tilannetta. Edelleen lähes kaikki tekeminen sattuu alaselkään ja lyhyen kävelyn jälkeen alkaa vedon tunne pakarasta siirtyen yläreiden kautta eteen ja siitä sisäreiteen. Ei tee mieli ottaa yhtää juoksuaskelta eikä mennä pyörän päälle. Sen verran kovaa tuo kipu on.

Istuminen sattuu, seisominen sattuu, makaaminen sattuu. Ainoat olotilat missä ei satu ovat nukkuminen ja uinti.

Mutta tähän väliin eilinen uintikokeilu. Lähdin uimahallille sillä fiiliksellä, että menen kokeilemaan miltä uinti tuntuu ja otan uinnin ihan verrana. Verrasi ja tein erilaisia tekniikkaharjoitteita. Potkimista koetin välttää, samoin käännöksissä vältin nopeita liikkeitä ja voimakkaita ponnistuksia.  Oli mahtavaa liikkua ilman minkäänlaista kipua, nautti tekemisestä. Melkein unohdin koko hemmetin selkäkivut.

Treenikaveri teki omaa treeniään viereisellä radalla ja tiesin hänelle olevan lopussa nouseva vauhtinen sarja. Lähdin hänen seuraksi uimaan tuon sarjan katsoen missä vaiheessa tipahdan tai kivut estävät kovempi vauhtisen uinnin. Kaksi ensimmäistä vetoa uin lättäreiden ja pulliksien kanssa, mutta matkojen lyhentyessä uskalsin jättää lättärit pois. Olisi pakko keskittyä voimakkaisiin pitkiin vetoihin. Parasta oli, ettei vauhdin lisääminen sattunut tai tuntunut missään muualla kuin käsilihaksissa. Siis siellä missä pitikin. Ei tuntunut pahalta, ei tuntunut raskaalta. Palautuminen on ollut siis täydellistä. Samaa kertoo sykkeet. Jokaisen kovemman vedon jälkeen sykkeet laskevat juuri niin kuin niiden tuleekin. Olin todella onnellinen uinnin jälkeen. Tätä voin siis tehdä! Onneksi uintitekniikkaani on sen verran hyvä, että pystyn uidessa käyttämään syviä vatsalihaksia eikä ylimääräisiä kiertoja tule selkään enkä tarvitse potkuja.


Takaisin kipuilevaan selkään. Koska tiistai-iltapäivään mennessä tilanne ei ollut parantunut piirun vertaa, varasin ajan lääkärille seuraavaksi päiväksi. Pääsinkin todella hyvälle lääkärille, jolla oli motivaatio selvittä mistä kipu johtuu. Väännettiin ja käännettiin. Paineltiin ja tunnusteltiin. Otettiin röntgen ja kirjoitettiin lähete myös OMT-fyssarille. Diagnoosiksi ilman röntgenkuvia tuli: SI-nivelessä herkkyyttä sekä piriformisoireyhtymä eli iskiashermon pinne. Kuvassa on rengastettu lääkärin näyttämä alue, jossa varsinainen ongelma sijaitsee.
"Syy; Kireä piriformis aiheuttaa lantion sisältä ulos tulevaan iskiashermoon lisääntynyttä hankausta ja painetta.

Oireita provosoiva liikunta voi olla melkein mitä hyvänsä, mutta tyypillisiä urheilulajeja ovat mm. tennis, luisteluhiihto ja juoksu.

Hoito: Tärkeintä on venyttää piriformis-lihasta ja koko lonkkanivelen, lantion ja sakroiliaalinivelten mobilisointi ja liikkuvuuden lisääminen tavallisesti auttaa. Rentoutus, lihasten venyttäminen ja vahvistaminen symmetrisesti kuuluu myös piriformis-oireyhtymän fysioterapiaan.

Useissa urheilulajeissa piriformis-potilaan on kiinnitettävä huomiota suoritustekniikkaan ja oikeanlaatuiseen palautumiseen sekä lihashuoltoon."

Edellä oleva teksti on lääkäriltä saamastani monistenipusta nimeltään urheilijan pakaraperäiset iskiasoireyhtymät: piriformisoireyhtymä

Ei siis ihme, jos ei ole kisoissa kulkenut ja Kuopion kisa oli niin tuskainen kuin mitä se oli. Onneksi pääsin maaliin ja jälkeenpäin ajatellen todella hyvällä ajalla ottaen huomioon kropan kokonaistilanteen.

Nyt annetaan alakropan levätä, venytellään, kaivetaan foam roller kaapin alta ja uidaan. Treenit aloitetaan rauhallisesti kipujen päätyttyä välttäen piriformiksen kovaa rasittamista kuukauden tai kahden aikana. NOTE FOR MYSelf: SÄÄNNÖLLINEN LIHASHUOLTO!!!!!

Saattaa olla, että lokakuun mastersien pitkän radan SM-uinnit jäävät väliin mun osalta. Mutta vielä en heitä hanskoja tiskiin.

5 kommenttia:

 1. Lihashuolto kunniaan :) Kärsin itse tosi pitkään alaselkävaivoista, jotka lopulta maaliskuussa kulminoituivat sen sortin noidannuoleen, että oksat pois :O

  Sittemmin olen venytellyt kunnolla lonkat auki (vikaa oli varmasti sekä lonkankoukistajissa että pakarapuolella) ja kaikki selkävaivat ovat hävinneet sen siliän tien :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet selkävaivat johtuvat kireistä lonkankoukistajista ja tiedostan varsin hyvin lihashuollon puutteen. Venyttelen kyllä, mutta en ilmeisestikkään tarpeeksi. Valitettavasti säännöllisen hieronnan jouduin jättämään pois viime syksyn tapahtumien vuoksi. Kesällä toki kävin, mutta se oli enää siinä vaiheessa ensiapua ja tilanteen siirtämistä eteenpäin.

   Viikko-ohjelmassani on lihashuoltoa, mutta kun se tapahtuu omissa oloissa, niin se tuppaa jäämään usein puolitiehen.

   Poista
 2. Voi itku tuota kipuilevaa selkää :(( Mutta hyvä että menit lääkäriin ja syykin sitten löytyi! Nyt on hyvä lähteä sitä kuntouttamaan oikein!

  Oot kyllä melko sissimeiningillä menny kuopion läpi kropan ollessa tuossa kunnossa, huhhuh! ja oikeesti, mihin aikaan vielä! Arvele kun olet kunnossa, mikä aika tulee olemaan :)

  Paranemisterkut sinne! :)

  ps. hienot uudet kuvat blogissa tuolla ylhäällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanne!

   On tää melko kurjaa ja uskomatonta, että reilun kilsan jälkeen kävely muuttuu kivuliaaksi.

   Ajasta en tiedä olisiko se ollut sen parempi Kuopiossa, mutta fiilis olisi pitänyt olla jotain muuta kuin puolikuollut. Myönnän, että juoksu tuntui todella vaikealta vaikkei sen olisi pitänyt ja lievää kipua oli pakaroissa, lantiossa ja jaloissa.

   Toki tää vaiva selittää miksi jo Joroisilla pyöräilyosuudella oli ylämäet otettava kevyesti ja välillä noustava ylös satulasta alaselän kipujen takia. Mahdollisesti tää sama vaiva vaikutti omalta osaltaan Joroisilla myös huonoon juoksuun, mutta ei missään nimessä ollut ainoa syy.

   Elämässä ja urheilussa on ylä- ja alamäkiä. Nyt kuntoudutaan, tehdään tekniikkaharjoitteluita, lihaskuntoa ja ensi kesänä toivottavasti mennää hyvällä fiiliksellä maaliin asti! :)

   Poista
  2. Lopulta tajusin kuinka tuonne ylös saadaan kolmen kuvansarja ja koko blogin leveydelle ;). Onneksi Antti HyPystä onnistui tallentamaan tuon harvinaisen kohdan mun juoksusta. Mä oikeasti juoksen tuossa! Ensi vuoden tavoite on juosta koko 10 km matka eikä ainoastaan viimeistä 4km ;)

   Poista

Kaikki voivat lähettää kommentin, mutta ne näkyvät vasta minun tarkistuksen jälkeen.

Kommenttien valvonnan avulla näen kaikki tulleet kommentit eikä kommentti jää huomaamatta :)