20.2.2014

Juoksutekniikkatreenit

Etelän hiihtolomaviikko meneillään ja etelän ihmiset ovat vallanneet pohjoisen rinteet ja ladut. Paitse me muutamat. Lomaviikko näkyi myös eilen Liikuntamyllyssä, jossa on yleensä melkoinen melu seurojen harjoitusvuoroilla. Eilen oli miellyttävän hiljaista niin melun ja kuin väkimääränkin puolesta.

Meidän treeniporukka koostui kuudesta henkilöstä, joka mahdollisti mm juoksun kuvaamisen. Juoksuani on kyllä kuvattu aikaisemminkin, mutta tällä kertaa vauhdin piti olla pk:ta ja sen jälkeen rennon reipasta vk-vauhtia.

Ja mitä sitten tuli esille? Olen ollut tietoinen mun erittäin suorasta juoksuasennosta ja vähän laiskoista polvista, jotka eivät millään tahdo tulla tarpeeksi eteen. Mutta nyt esille tuli muutakin, mikä vaikuttaa mm vauhtiini. Mä istun! Aivan kamalan näköistä menoa. Juoksutekniikkatreenin vetäjä on muutamaan otteeseen sanonut, että mun juoksu näyttää hyvältä, mutta siinä on jotain kummallista. Videointi toi erittäin hyvin esille missä vika on. Suosittelen kaikille juoksun, uinnin ja pyöräilyn kuvaamista.

Juoksussa kuten kaikessa liikkumisessa keskivartalon syvät lihakset ovat a ja o. Tätä mä hoen viikottain uimareilla ja itse unohdan syvät vatsalihakset juostessa :). Ryhdikäs juoksu lähtee siis vatsalihaksista. Jos tää nyt oli jollekin uutta ;). Istuva juoksutyyli johtuu siitä, ettei mun lantio pysy ylhäällä koska en aktivoi syviä vatsalihaksia. Yksinkertaista, mutta yllättäen hankalaa.

Niin juoksussa kuin uinnissakin kullakin on oma tapansa liikkua eteenpän riippuen ihmisen lihastyypistä, liikeradoista, luuston ja nivelten mittasuhteista. Molemmissa lajeissa on määrätyt lainalaisuudet, jotka ovat tärkeitä osata. Samoin on tärkeää karsia pahimmat virheet pois. Oishan se miellyttävää käyttää kropasta lähtevä energia ja voimaa eteenpäin vievään liikkeeseen kuin taivaan tuuliin.

Juoksun oppii juoksemalla ja uinnin uimalla. Periaatteellisesti asiahan on näin. Juoksutekniikan, kuten myös uinnin, suhteen ihmiskeho toimii kuitenkin niin, ettei hyvästäkään kestävyyskunnosta ja voimasta ole hyötyä ellei voimaa saada siirrettyä eteenpäin vieväksi liikkeeksi. Eli yksinkertaisin tapa parantaa tekniikkaa ja sen myötä nopeutta, on karsia pahimmat virheet pois.

Vatsa-, selkä- ja lantionseudun vahvistaminen on tärkeää oikeaa juoksuasentoa kehittäessä. Tähän mulla on eritäin hyvä pieni opas, jonka olen saanut valmentajaltani:


Mutta olenkos niitä liikkeitä tehnyt? No, satunnaisesti. Pieni palautteenanto itselleen tästä asiasta on siis paikallaan.

Tässä lista mun tekniikkavirheistä ja vielä siinä järjestyksessä, kun niitä tulisi lähteä korjaamaan:

1. LANTIO
Lantio on juostessa siis alhaalla ja paino reisien päällä. Jalkatyö on tehotonta ja eteneminen raskasta.

Eli opas aktiiviseen käyttöön, juoksun aikana kiinnitän huomiota lantioon, hyvään ryhtiin ja aktivoin syvät lihakset

2. VARTALON ASENTO
Juoksuasento on pysty. Pysty asento tekee juoksemisesta raskasta, koska painopiste on liian takana eikä jalkojen ponnistus kanavoidu eteenpäin.

Tähän lienee paras lääke on mielikuvaharjoitus. Ikään kuin mulla olisi rintalastassa naru, josta joka vetää mua ylös etuviistoon.

3. POLVET
Polven nosto jää vajaaksi.

Tämä saataa korjaantua, kun edelliset kohdat saan kohdalleen. Toisaalta tämä saattaa olla myös osa ns yksilöllistä juoksutekniikkaa. Mutta tähän haluan kiinnittää huomiota myös, sillä kun juoksuaskeleen kaikki vaiheet ovat vahvoja ja tasapainoisia, juoksuni voisi vielä joku päivä olla rullaavaa ja lennokasta (sitä päivää odotellessa) eikä sitä energiaa kuluisi hukkaa.

4. KÄDET
Aukeavat ja kulkevat harallaan kaukana kehosta.Käsien käytöllä on vaikutusta muuhun juoksutekniikkaan ja jalkojen rytmiin.

Eikun peilin eteen "heiluttelemaan" käsiä ;)

Lopuksi "ruokapäiväkirjakuvia":
Jouluksi ostamastani toisesta bataattisoseesta kokkailin samenttisen bataattisosekeiton.


Ja jälkkäriksi smoothieshedelmiä raejuuston ja soijajogurtin kanssa. Päälle cacao nibsejä.


3 kommenttia:

 1. Toi on toi maaginen opas, jota vain harvat ja valitut pääsevät hyödyntämään ja josta saa välillä blogeissa havaintoja. Pääsisinpä minäkin jonain päivänä tuohon etuoikeutettuun joukkioon. Ensin täytynee Harry Potter maisesti selvittää parit arvoitukset ja lausua oikeat loitsut, mutta ensimmäiset johtolangat ovat vielä hiukan hakusessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni Katja mainitse (viime vuoden puolella), että tämä opas on ostettavissa Pajulahdessa. Soitappa sinne ja kysele, josko laittaisivat sulle yhden tulemaan.

   Poista
  2. Mahtaako opas olla sama, joka on ladattavissa alkuperäisenä opinnäytetyöversiona täältä:

   http://www.theseus.fi/handle/10024/67948

   Poista

Kaikki voivat lähettää kommentin, mutta ne näkyvät vasta minun tarkistuksen jälkeen.

Kommenttien valvonnan avulla näen kaikki tulleet kommentit eikä kommentti jää huomaamatta :)