5.9.2013

Iskiashermo ja peronealjänne

Ei aivan lähimuistin lokeroista mieleen nouse vastaavaa kuukautta! Kuopion kisan jälkeen en treenannut. No muutaman kerran ole käynyt uimassa, mutta yhtään varsinaista treeniä en ole tehnyt. Vuosi sitten treenasin intoa täynnä tähtäimessä syksyn mastersien pitkän radan SM-uinnit.

Hiljallaan on alkanut paniikin tunnetta nousemaan jostain syvältä vaikka vasta syksyssä ollaan. Ensi kesän kisoihin on ilmoittauduttu, joka vielä nostaa intoa treenaamaan.  Kovasti tekee mieli pyörän päälle nauttimaan uskomattoman lämpöisistä keleistä. Vaan pyörä pysyy ylösalaisin "kirjastohuoneessa" ja mä koetan parhaani mukaan pitää korvien välien kunnossa.


OMT -fyssarin luona kävin keskiviikkona. Mielenkiintoinen ja hyvä tapaaminen. Iskias aiheuttaa kipua pakaraan ja alaselkään. Samalla saatoin saada tietoa mistä on johtunut jalkapyödän ulkosyrjässä oleva kipu, joka on esiintynyt varsinkin pitkissä pyöräilyissä ja juoksuissa pyöräilyn jälkeen. Ensimmäisen kerran tutustuin tähän kipuun pari kesää sitten. Tänä vuonna kipu on esiintynyt vain satunnaisesti.

Viereeseen kuvaan olen mustalla rengastanut kivun ilmentymiskohdan. Sain vinkit itsehoitoon tuonkin vaivan osalta. Saattaa olla, että osittain polven sivulle kohdistuvat kivut johtuvat samasta Peroneal jänteestä. Loogiselta se kuullostaisi, kun muistelee viiime kesän Vätternrundanin kipuja. Alaselkä, oikean reiden ulkosyrjä ja polvi. Kuitenkin pystyin juoksemaan melko pian saavuttuani takaisin Suomeen. Juoksijan polvi olisi oireillut juoksulenkeillä.

Molempia hoidetaan liike- eli mobilisaatiohoidoilla ja juoksemista saa yrittää, mutta on pidettävä AKTIIVISESTI mielessä, että juoksun/treenin jälkeen tilanteen ON OLTAVA sama kuin lähtiessä.

Juoksuluvan saamisen ja kesäisen sään innoittama lähdin tänään koiran kanssa ulos. Alkumatkan kävelin ja lopulta päätin kokeilla miltä kevyt hölkkä tuntuu. Alku oli aivan kamalaa. Ei sattunut mihinkään, mutta juoksu ei vaan tuntunut kevyeltä. Hiljalleen tilanne parani, kunnes löysin itseni rähmältäni maasta. Askel on lyhyt ja matala vauhdin ollessa oikeasti kevyttä hölkkää, niin johon mä kompastuin maastossa kiveen. Ei siinä muuta käynyt,kuin valkoinen paita meni lenkin jälkeen pesuun ja suihkun jälkeen kämmenetkin ovat puhtaat.

Ensimmäinen osan juoksusta mä tein mahdollisimman tasaisessa maastossa - lukuunottamatta kiviä ;). Koska juoksu tuntui hyvältä, yhdistin kaksi lyhyttä reittiä yhteen ja lähdin kohti kumpuilevaa maastoa. Tuolla reitillä on yksi melko pitkä mäki. Ei paha, mutta ihan mukavan pitkä. Viikko sitten kävelin tuon mäen ylös hammasta purren ja itkua pidätelle. Tänään olin valmis kävelemään mäen ylös, jos yhtään tuntuu pahalta. Missään vaiheessa ei tuntunut pahalta ja päästyäni mäen päälle oli tuuletus lähellä. Olin NIIN onnellinen! Aivan yhtä onnellinen olin pystyessäni hölkkäämään tunnin! Tunti! Jippii!

Tuntuu vaan oudolta, että tuollaisen kevyen ja lyhyen lenkin jälkeen reidet ovat kipeät. Mutta iskias ilmeisesti saattaa vaikuttaa negatiivisesti jalkalihaksiin. Ja toki kuukauden toimettomuus heikentää lihaksia. Normaali lihaskipu on tervetullutta. Johan sitäkin ehti tulla ikävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki voivat lähettää kommentin, mutta ne näkyvät vasta minun tarkistuksen jälkeen.

Kommenttien valvonnan avulla näen kaikki tulleet kommentit eikä kommentti jää huomaamatta :)