21.7.2014

Puolimatkan kisa kosahti tuttuihin virheisiin

Päätinkin aloittaa kisarapsan kirjoittamisen toisesta päästä eli mikä meni mönkään, sillä kunto ei pettänyt. Moni muu kylläkin. Ei näissä ole mitään uutta itselleni, mutta hyvä kirjata ylös seuraavaa kertaa varten. Näistä asioista teen itselleni ihan oman dokkarin, jonka tulen käymään lävitse joka kerta ennen kisaa. Sillä kisa kosahti täysin liian kovaan itsevarmuuteen siitä, että kyllähän mä nämä jo osaan ja tiedän sekä pelkoon vatsan turpoamisesta, jota ei ole kuitenkaan kertaakaan tapahtunut tämän vuoden kisoissa.

TANKKAUS: Nyt tulee kyllä sellainen selitys, että oksat pois. Niin tai näin, niin kisaviikon lämpöiset säät yhdistettynä yhteen treeniin ja muutamaan verraan sekä tankkausjuoman nauttiminen laittoivat ruokahalut alas. Ruoka ei maistuvat olon ollessa "ähky" etenkin torstaina. Perjantaina lähes pakotin itseni menemään syömään odottaessani kaveria tulevan kisainfosta. 

Kisapäivän aamuna söin puuron, mutta en juuri muuta. Edellisten vuosien vatsaoireet ja turvotukset olivat koko ajan mielessä. Vaikka itselläni ei ole tietoa mistä ne ovat johtuneet, niin huomasin syöväni varovasti. Kuitenkin aamupalalla oltiin jo klo 7 ja startti oli vasta 11:34. Olisin voinut syödä reilun aamupalan tai vähintään syödä yhden energiapatukan välipalana. Jopa Sääksi sprinttikisaa ennen söin enemmän kuin nyt lauantaina. Helle pehmentää aivot!

Vinkki: Syö normaalista vaikka tankkaat- älä jätä ruokailuja väliin oli nälkä tai ei! Kisapäivän aamuna syö normaali aamupala. Laske kuinka monta tuntia jää aamupalan ja startin väliin. Suunnittele kisapäivän syömisten ja toteuta ne myös. 

KISAA EDELTÄVÄ PÄIVÄ: Olin suunnitellut lähteväni heti aamupalan jälkeen. Kaikki tavarat piti olla pakattuna edellisenä päivänä. Aamulla tuli kuitenkin asioita, jotka oli halusin välttämättä hoitaa pois alta ennen lähtöä. Tämän vuoksi lähtöni viivästyi puoleen päivään. Koska lähteminen viivästyi pakkasin eväät mukaan, jotta ei tarvitse heti alkumatkasta mennä kahville. Olin suunnitellut meneväni puolessa välissä ruokailemaan. Koska automatkalla olin nauttinut mm. tankkausjuomaa, olin aivan täynnä. Ajaessani kohti Joroista muistin yhden jos toisenkin asian jääneen kotiin. Matkan aikana tuli monta pysähdystä ennen kuin unohtuneet asiat hankittuna, mutta ruokailu jäi pysähdyksistä huolimatta väliin. Kisajännistys oli osittain syynä ruokahaluttomuuteen sekä haluuni päästä Joroisille mahdollisimman nopeasti.

Vinkki: Suunnittele kisaa edeltävä päivä ja mieti mitä pitää tehdä, missä järjestyksessä ja jätä aikaa levolle ja tauolle. Ole kuitenkin joustava, sillä on hyvin todennäköistä huolimatta hyvästä suunnittelusta eteen tulee yllätyksiä. 

AURINGOSSA OLEMINEN: Itse haluan olla hyvissä ajoissa kisapaikalla, jotta mulla on aikaa rauhassa valmistaa oma paikkani, tavata ihmisiä ja verrata. Mutta sen varjopuolena on liika seisominen sekä aurinkoisena päivänä auringossa oleminen.

Vinkki: VÄLTÄ auringossa olemista, jos vaan se on mahdollista. Jos ei ole varjokohtaa, jossa olla kastele itseäsi ja juo. Istu, älä seiso koko aikaa. Jutella voi vaikka istuisi! Vaihtoalueelle lippis ja toiset aurinkolasit. Tee se verra ja keskity!

ENERGIAN / NESTEIDEN JA SUOLAN NAUTTIMINEN KISAN AIKANA: Jos jo sprinttikisassa nautin geelin heti uinnin jälkeen, niin miksi otin puolimatkan kisassa vain 1/3 patukasta?!? Olin voinut hyvin syödä koko patukan välittömästi päästyäni pyörän päälle. Muistaakseni näin toimin vuosi sitten vaikka silloinkin mulla oli energiajuomaa pullossa. Uinnissa  jo kulutan kohtuullisen määrän energiaa. Onneksi tajusin sentäs juoda, mutta en tarpeeksi. Viimeisen juottopisteen jälkeen jouduin säätelemään juomistani. Nestehukkaa oli jo melkoinen. Joroisilla olisi ollut täysi mahdollisuus pitää kiinni esim syömisestä/juomisesta 10 km välein, jos ajanseuranta oli liian hankalaa. Tähän mun kisa kosahti ja päättyi. 

Vinkki: Pyörän päälle päästyä, syö koko patukka tai geeli! Nauti energiaa 30 min välein, juotavaa 15min. Pidä kiinni tästä! Hanki ne suolatabletit ja kaksi juomapulloa tällaisellä säällä - ehdottomasti. 

HUONO UNENLAATU: Koko kisaviikon ajan uneen pääsemisen kanssa oli ollut ongelmia. Silmät kiinni sängyssä, mutta uni ei tule. Sama tilanne oli kisaa edeltävänä yönä. Jonkun tunnin olen nukkunut, kun kerran painajaisuntakin näin, mutta melkoista pyörimistä se yö oli. Yksi huonosti nukuttu yö ei kisaa kaada, mutta kun koko viikko oli ollut samanlaista, niin epäilemättä univelka alkoi painamaan. 

OMA AJANOTTO: Kuumuuden vuoksi jätin märkäpuvun laittamisen päälle aivan viime tippaan asti sillä seurauksella, että mulle tuli kiire eikä siinä tullut seurattua ajan kulumista. Olin valinnut Polarista jo lajiksi triathlonin, mutta kun starttiääni kajahti jäi kello laittamatta päälle. Heti startin jälkeen painoin jotain nappulaa kuvitellen kellon lähteneen käyntiin, mutta olin painanut väärää nappulaa.  Mulla ei ollut minkäänlaista mielikuvaa millä vauhdilla olin uinut ja juoksuosuudella meni sitten kaikki ajanotot mönkään. Eikä mua edes kiinnostanut ajankulu. Odotin varmana reilusti yli 6 tunnin ylitystä.

Vinkki: Laita sykemittari päälle vaikka se 5 min ennen starttia. Lisäksi luo sellainen lajiprofiili Polariin, joka toimii kisassa näyttäen kokonaisaikaa - myös duathlon, pyörä ja juoksuprofiiliin. Miksei jopa uintiin. Kaiken varalta. Kokonaisaika ratkaisee. 

Kuvaaja TINKE

3 kommenttia:

 1. Tiedän tasan tuon tunteen, kun kaikki ei mene putkeen. Taaksepäin sitä sitten tarkastelee, niin alkaa hahmottumaan MIKSI ? Aikasen hyvää luetteloa sulla tossa mitä voi käydä ja sitten kaikkea muuta. Rutiinit ne vaan on ihan parasta. Treeniä putkeen ja uutta matoa koukuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei vaan mene ja niihin on hyvä oppia suhtautumaan järkevästi. Jos aina kaikki menisi putkeen, niin tämähän olisi liian helppoa eiikä jäisi mitään jännitettävää.

   Poista
 2. Hyvä dokkari! Söhläsin kanssa oman ajanottoni. Oli kyllä varsinainen hellekisa :)

  VastaaPoista

Kaikki voivat lähettää kommentin, mutta ne näkyvät vasta minun tarkistuksen jälkeen.

Kommenttien valvonnan avulla näen kaikki tulleet kommentit eikä kommentti jää huomaamatta :)